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  GARNISHMENTS AND INVOLUNTARY 

ALLOTMENTS 
 

Q:  MAY SPOUSAL SUPPORT AND/OR CHILD SUPPORT BE WITHHELD FROM A 

SERVICEMEMBER’S PAY IN ORDER TO ENFORCE A COURT ORDER FOR SUPPORT?  Yes. 

There are two procedures, garnishment and involuntary allotment, whereby the Defense and Finance 

Accounting Service (DFAS) can involuntarily withhold a service member’s pay in order to satisfy court ordered 

child and/or spousal support.     

 

Q:  WHAT IS GARNISHMENT?  Garnishment is a statutory proceeding (42 United States Code (U.S.C.) 

section 659) by which a service member’s property, usually part of his or her paycheck, is taken and applied to 

the payment of a debt, usually child and/or spousal support.  

 

Q:  WHAT IS AN INVOLUNTARY ALLOTMENT?  An involuntary allotment is a statutory proceeding (42 

U.S.C. section 665) that can be initiated when a service member is behind in an amount equal to at least two 

months in court-ordered payments of child or spousal support.   

 

Q:  WHAT PAY IS SUBJECT TO GARNISHMENT AND INVOLUNTARY ALLOTMENT?  All pay 

can be garnished.  Such pay includes military pay, hazardous duty pay, severance pay, sick pay, cash awards, 

pensions, retirement, etc.  However, allowances such as basic housing, subsistence, and family separation 

allowance cannot be garnished.  In contrast, pay subject to involuntary allotment includes pay AND allowances.    

 

Q:  HOW DO I START A GARNISHMENT PROCEEDING FOR SUPPORT?  To start a garnishment 

proceeding, you must first obtain a court order requiring the soldier to pay support, as well as a garnishment 

order.  Once the garnishment order is obtained from the local court, the order must be served on DFAS.  

 

Q:  HOW DO I START AN INVOLUNTARY ALLOTMENT?  To start an involuntary allotment, DFAS 

must receive notice from an authorized person, agent or court that the service member is two or more months 

behind in support payments, along with a certified copy of the underlying court order establishing the support 

requirement.  Notice can be given by a child support enforcement agency, department of social services or the 

court, and it must be in the form of a court order, letter, statement, certificate or other document issued by the 

agency, department or court.  DFAS must provide notice to the service member and his or her commander.  The 

commander sends the service member to a Judge Advocate for consultation to discuss the legal and other 

factors involved with respect to the support obligation and the failure to make payments under the obligation.  

The allotment takes effect 30 days after the notice is given. 

 

Q:  WHAT INFORMATION IS NECESSARY TO ENSURE PROCESSING BY DFAS?  Sufficient 

identifying information must accompany the legal papers.  The following identifying information about the 

individual owing support should be provided if known:  full name, date of birth, Social Security number, 



      

governmental entity for which the soldier works, official duty station, and status of the service member.  If you 

need a current address for military personnel, submit a Federal Parent Locate Request through your state child 

support office.  You may also contact the Inspector General’s Office at the nearest military installation to see if 

the service member can be located through the World Wide Locator Service.   

 

Q: HOW MUCH OF AN INDIVIDUAL’S PAY MAY THE COURT GARNISH OR INVOLUNTARILY 

WITHHOLD?  The full ordered amount of child or spousal support will be deducted as long as the amount 

does not exceed the limits set by 15 U.S.C. section 1673, which is between 50 to 65 percent of the service 

member’s disposable earnings depending on the circumstances.  50% of disposable earnings can be deducted if 

the obligor provides proof that he or she is providing more than half the support of dependents other than those 

for whom the support is to be deducted, and if there is no accrued arrearage.  55% of disposable earnings can be 

deducted if the obligor is providing more than half the support of dependents other than those for whom the 

support is to be deducted, but there is an arrearage.  60% of disposable earnings can be deducted if the obligor 

does not prove he or she supports other dependents.  65% of disposable earnings can be deducted if the obligor 

does not prove he or she supports other dependents, but there is an arrearage.   

 

Q:  HOW CAN I STOP A GARNISHMENT OR INVOLUNTARY ALLOTMENT?  The only way a 

service member can stop, correct, or reduce a garnishment is to go to the court that issued it and file a motion to 

stop, correct, or reduce the garnishment.  Generally, you will be required to demonstrate a change of 

circumstances since the last court order that required the garnishment in order for the court to stop or reduce the 

garnishment.  Financial hardship due to a reduction in pay may be sufficient grounds for reducing a 

garnishment.  Likewise, an involuntary allotment can only be adjusted or terminated by the authorized state 

official or court and not by the soldier.   

 

Q:  WHERE CAN I OBTAIN MORE INFORMATION ABOUT INCOME WITHHOLDING?  To obtain 

additional information about garnishment or involuntary allotments, you may contact the DFAS income 

withholding customer service number at 1-888-332-7411 or go to the DFAS website at 

http://www.dod.mil/dfas/militarypay/garnishment.html.   
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